dinsdag 30 april 2013

Koninginnedag 2013 - Amerongen

Zojuist even het dorp in geweest, om de koninginnedagfestiviteiten te bekijken. Het was een karige vertoning, geen ringsteken, wat toch wel een attractie is, verder kinderspelen in park Lievendaal en de onvermijdelijke vrijmarkt. Voor de inwendige mens werd gezorgd in de Laan.
Lees meer........

donderdag 25 april 2013

Aaibare stenen op de Heuvelrug - Adri Verhoeven

Adri Verhoeven plaatst 12 natuurstenen kunstwerken in het landschap van Amerongen. Wie heeft niet als kind een steentje opgeraapt, zich verwonderd over de gave ronde vorm en het nog een tijd in de broekzak gekoesterd of op een mooi plaatsje bewaard. Op de Utrechtse Heuvelrug worden ook stenen gevonden.
Lees meer........

De Blauwe Kamer - Rhenen

De steenfabriek de Blauwe Kamer is in 1975 om economische redenen gesloten. De ringoven is bewaard gebleven evenals de getopte schoorsteen. De fabriek ontleent zijn naam aan die van de uiterwaard die haar naam weer ontleende aan een hofstede, die daar stond in de zeventiende eeuw en was opgetrokken uit een blauwige steen. De uiterwaard is nu in beheer bij Het Utrechts Landschap en omgetoverd tot een rivieroeverreservaat.
Lees meer........

zondag 21 april 2013

Franse dag kasteel Amerongen

Vandaag was het Franse dag op het Kasteel Amerongen, een soort marktje met Franse produkten, en wat Franse oldtimers. Leuk en gezellig druk. Hieronder een kleine impressie van het geheel.
Lees meer........

In de kasteelgracht

Gisteren even de kasteelkade overgelopen, weer voor het eerst sinds twee jaar. Ik hoop dat deze trend zich voortzet en dat ik weer de natuur in kan. Ik voel me momenteel uitstekend, ben zelfs tijdelijk van de medicijnen af, om mijn nieren een pauze te geven. Het gaat de goeie kant op!
Lees meer........

zaterdag 20 april 2013

Grietmarkt 11 mei - Amerongen

De Grietmarkt neemt je zaterdag 11 mei mee 'Op Reis'. Na een lange winter is iedereen wel toe aan exotische geuren, opzwepende muziek, theater en genieten van de zon en lekkers op het terras. Het kan allemaal op de Grietmarkt. Ook dit keer zijn er weer 50 kramen gevuld met de meest uiteenlopende kunst. Het merendeel van de standhouders is nieuw, zodat onze trouwe bezoeker wordt verrast met steeds weer andere kunst.
Lees meer........

donderdag 18 april 2013

Groei & Bloei lezing over Dahlia's

Frans Sturm van Zeeland Dahlia's vertelt over.Dahlia’s. Welke soorten zijn er? Hoe kan je ze het beste toepassen in de tuin, hoe kan je ze kweken en stekken? Ook laat hij mooie foto’s zien van hun Dahliatuin en van Dahlia shows. Er zijn ook knollen en stekken voor de verkoop.
Lees meer........

woensdag 17 april 2013

De Blauwe Kamer - Rhenen

De Blauwe Kamer heeft haar naam te danken aan de hofstede "de Blauwe Camer" uit de 17e eeuw. Het was een aanzienlijke hofstede die op de plaats van de steenfabriek stond. Kamer betekent oorspronkelijk 'stenen huis' en blauw was de kleur van die stenen.
Lees meer........

zondag 14 april 2013

Galloways in de Amerongse bovenpolder

Vandaag was het dan eindelijk een beetje lente, vanmiddag zijn we naar de Bovenpolder gewandeld. De Galloways zijn deze winter bijgevoerd dus een behoorlijk deel van de kudde liep vooraan in het hooi rond te banjeren.
Lees meer........

zaterdag 13 april 2013

Kleine Karekiet

De kleine karekiet (Acrocephalus scirpaceus) is een zangvogel uit de familie van Acrocephalidae. De kleine karekiet is in Nederland een algemene broedvogel in rietvelden die aan water grenzen. Het rietveld hoeft niet erg groot te zijn, daarom komt de kleine karekiet op heel veel plaatsen voor, zelfs in steden als daar waterpartijen of vijvers zijn met een paar vierkante meter riet.
Lees meer........
Kleine Karekiet - foto: Sjani van Ophemert

donderdag 11 april 2013

Kasteel Amerongen gaat weer open met nieuwe tentoonstelling

Op 13 april a.s. is de tentoonstelling 't Huys in Europa, a diplomatic way of life' op Kasteel Amerongen te zien.
Ook is het Huys weer ingericht zoals de laatste bewoners het in 1977 hebben achtergelaten.
De tentoonstelling is t/m 27 oktober te bezichtigen.
Lees meer........

Waterschap legt natuurvriendelijke oevers aan langs Kromme Rijn

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden start begin maart met de aanleg van natuurvriendelijke oevers op drie plekken langs de Kromme Rijn, nabij Werkhoven en in Cothen. Twee locaties liggen langs de oude loop van de Kromme Rijn: bij de Stenenbrug en nabij de Watertorenweg. De derde locatie ligt bij de Rhijnestein in Cothen. In totaal wordt één kilometer oever natuurvriendelijk ingericht om de waterkwaliteit te verbeteren.
Lees meer........

maandag 8 april 2013

Kunst overal op de Heuvelrug

Van 16 mei t/m 2 juni 2013 staat de Utrechtse Heuvelrug in het teken van het festival ‘Kunst: overal op de heuvelrug!’. Een festival met de natuur en het landschap als inspiratiebron en als locatie voor een verscheidenheid aan culturele activiteiten. Een programma variërend van exposities, voorstellingen, concerten, workshops en culturele routes, laat zien hoe divers het culturele leven op de Utrechtse Heuvelrug is.
Lees meer........

zondag 7 april 2013

M.A.C.R.O. - Rhenen

Op 10 september 1945 besloot een groep motorliefhebbers uit Rhenen, om van hun club, een vereniging te maken. In eerste instantie bleef het bij wat kleine crosswedstrijden, behendigheidswedstrijden en puzzelritten. Maar op 31 augustus 1946 wordt, onder toeziend oog van de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging), een nationale crosswedstrijd verreden.
Lees meer........

vrijdag 5 april 2013

Vogels in de tuin

Deze week had ik een paar niet alledaagse gasten in de tuin, dus heb ik gauw een paar plaatjes gemaakt.
Lees meer........

donderdag 4 april 2013

Nieuwe website Amerongen Monumentaal

Het Comité Open Monumentendag Amerongen heeft het initiatief genomen om acht belangrijke monumenten- en natuur organisaties in Amerongen te bundelen, teneinde met al het moois dat ons dorp te bieden heeft gemeenschappelijk naar buiten te treden.
Lees meer........

Stekkenmarkt Groei en /bloei - Doorn

Na het succes van de Oogstmarkt in het najaar organiseert Groei & Bloei Doorn e.o. op 20 april een stekkenmarkt in de mooie moestuin van Bartimeus aan de Arnhemse bovenweg 44 te Doorn . Op deze markt zijn stekken, zaailingen en tuinplanten te koop, maar ook eenjarige planten, tweedehands tuinboeken, bijenproducten, kaarsen en kaarten.
Lees meer........

Fotowedstrijd Groei en bloei - Doorn

Op 12 mei organiseert Groei & Bloei afdeling Doorn weer haar jaarlijkse natuurmarkt. Ook dit jaar ontbreekt de fotowedstrijd daarbij niet. De natuurmarkt staat in het teken Vorstelijke Planten is het toepasselijke thema door de inhuldiging van Koning Willem Alexander op 30 april 2013. Bij Vorstelijke Planten kan aan meer gedacht worden dan de gedenkwaardige troonwisseling. Dus pak uw camera, ga er op uit en laat zien hoe mooi de natuur is.
Lees meer........

woensdag 3 april 2013

Haal meer bijen in je tuin

Op zaterdag 13 april a.s. is weer de traditionele bijen- en natuurmarkt. Deze vindt plaats op het terrein van de Zonheuvelschool, Burgemeesterpark 29 in Driebergen. De markt begint om ongeveer 09.00uur (voor de imkers al vanaf 07.00 uur) en eindigt om 13.00 uur. De entree is vrij. Alweer voor het derde jaar wordt de markt gecombineerd met plantenverkoop door de school. De Bijen- en Natuurmarkt heeft dit jaar als thema: ‘Haal meer bijen in uw tuin’.
Lees meer........

maandag 1 april 2013

April

April, April, April
Doet alles, wat hij wil;
Soms geeft hij mooie dagen,
Dan geeft hij regenvlagen,
Soms is hij zacht en zoet,
Maar vindt April dat goed,
Dan brengt hij ook soms nog een witten hoed.
Als de oudste zusters wandlen gaan,
Dan blijven zij al dikwijls staan
Voor winkel en voor magazijn
En kijken,
Hoe toch wel
't Nieuw model
Van zomerkleedje en hoed zal zijn,
Lees meer........